روز جهانی قلب، یک کمپین بینالمللی است که همه ساله در تاریخ ۲۹ سپتامبر برای اطلاعرسانی به عامه مردم در مورد بیماریهای قلبی عروقی؛ یعنی مقصران اصلی مرگ و میر، برگزار میشود. این روز، یک فرصت بزرگ برای مردم در سراسر جهان فراهم میکند تا در بزرگترین رویداد علیه بیماریهای قلبی عروقی شرکت کنند.
این در حالی است که بنا به هشدار کارشناسان سازمان جهانی بهداشت، سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در سراسر جهان، جان خود را در اثر بیماریهای قلبی عروقی (CVD)، مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، بیماری روماتیسمی قلب، آمبولی ریوی و سکته مغزی، از دست میدهند. این میزان، بسیار بیشتر از مرگ و میرهای ناشی ازHIV، مالاریا و سرطان است. در واقع میتوان گفت CVD مسئول ۳۱ درصد از مرگ و میرهای جهانی است و بیش از سه چهارم این مرگها در کشورهای با سطح درآمد متوسط و کم درآمد رخ میدهد.
افزایش فشار خون، کلسترول و گلوکز، سیگار کشیدن، نوشیدن بیش از حد الکل، مصرف ناکافی میوه و سبزیجات و در نهایت، بیتحرکی و چاقی از عوامل اصلی ابتلا به CVD هستند.
و حالا فدراسیون جهانی قلب به مناسبت این روز اعلام کرده که برای تشکیل یک جامعه جهانی از قهرمانان قلب، همه مردم جهان باید قول بدهند که به عنوان یک خانواده، غذای سالم طبخ کرده و بخورند. به عنوان یک فرزند، از سیگار و تمام محصولات دخانی دور بمانند. به عنوان متخصص بهداشت و درمان به بیماران در ترک سیگار و کاهش کلسترول کمک کنند. به عنوان سیاستگذار، سیاستهایی که مروج بهداشت قلب و عروق است را اتخاذ کنند و در نهایت به عنوان یک کارفرما، برای تاسیس فضاهای کاری دوستدار سلامت قلب، سرمایهگذاری کنند. تمام این قولهای ساده، از مردم جهان، قهرمان قلب میسازد.
تاکید اعضای فدراسیون جهانی قلب این است که همه حق دارند قلب سالم داشته باشند. رسیدن به این مهم سخت نیست. فقط کافی است مردم با انجام تغییرات کوچک در شیوه زندگی مانند اتخاذ یک رژیم غذایی متعادل، انجام ورزش منظم برای ۳۰ دقیقه در روز، دوری از سیگار، کاهش مصرف الکل و … بار هزینه های درمانی را در جوامع خود کاهش دهند.
فدراسیون جهانی قلب تاکید می کند که در صورت کنترل عوامل خطر اصلی بیماریهای قلبی عروقی، حداقل ۸۰ درصد از مرگهای زودرس ناشی از این بیماریها قابل پیشگیری است.
گفتنی است که مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم، سالانه مسئول مرگ ششصد هزار نفر در دنیا است که ۲۸ درصد از آنها، کودکان هستند.
البته پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی تنها به عهده شهروندان کشورها نیست. دولتها نیز باید با اتخاذ سیاستهای جامع کنترل دخانیات، تعیین مالیات بر غذاهای پرچرب، قند و نمک، توزیع غذای سالم در مدارس، سالمسازی فضای شهری و کنترل سوءمصرف الکل در جوامع خود، جلوی رشد این بیماریها را بگیرند.
در روز جهانی قلب چه اتفاقی میافتد؟
دولتها و سازمانهای غیردولتی در سراسر جهان، روز جهانی قلب را با فعالیتهایی از قبیل سرگرمیها، گفتگوهای عمومی، کنسرتها و رویدادهای ورزشی جشن گرفته و تبلیغ میکنند.
فدراسیون جهانی قلب نیز با همکاری سازمان جهانی بهداشت، رویدادهایی از قبیل بررسیهای بهداشتی برای عموم مردم (معاینات قلبی)، مسابقات وررشی از جمله پیادهروی، دو و تمرینات بدنسازی، کنفرانسهای علمی، نمایشها و نمایشگاهها را در بیش از ۱۰۰ کشور جهان برگزار میکند.
مردم نیز میتوانند با به اشتراکگذاری شیوههای سالم زندگی در توییتر، صفحات فیسبوک و سایر سایتها و رسانههای اجتماعی، در این کارزار بینالمللی شرکت کنند.
تاریخچه روز جهانی قلب
روز جهانی قلب از سال ۲۰۰۰ تاکنون به عنوان یک رویداد موثر در کنترل بیماریهای قلبی، توسط فدراسیون جهانی قلب برگزار میشود. این فدراسیون، یک سازمان غیردولتی است که در ژنو مستقر شده و جوامع پزشکی مختلف و بنیادهای قلبی در سراسر جهان را در قالب ۲۰۰ سازمان، گرد هم آورده است. این فدراسیون قصد دارد با همکاری سازمان جهانی بهداشت، تا سال ۲۰۲۵ مرگ و میرهای زودرس ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
اعضای فدراسیون جهانی قلب تاکید میکنند که امسال همه مردم جهان باید قهرمانان قلب و سفیران سلامت شوند و با دادن قول به کسی که دوستش دارند، به او بگویند: «الان من چه کاری میتوانم انجام دهم تا از قلب خودم و تو مراقبت کنم؟!».